Atestate profesionale auto destinate conducatorilor auto

Atestate profesionale auto destinate conducatorilor auto

sofer profesionist

Daca intr-unul din articolele trecute am vorbit despre examenul de conducere pentru soferii incepatori, oferind cateva sfaturi utile atat pentru examenul de teorie cat si pentru traseu, astazi vom vorbi putin despre soferii profesionisti si despre atestatele ARR.

Ce inseamna soferi profesionist?
Pentru a fi sofer profesionist nu este de ajuns sa stii sa conduci bine sau sa detii un carnet de conducere de multi ani, este necesar sa ai o pregatire profesionala si sa detii toate categoriile de permis de conducere de la AM pana la DE si desigur sa practici o meserie in care detinerea unui astfel de carnet sa fie cerinta obligatorie.

Iata cateva calitati pe care trebuie sa le detina un sofer profesionist.

Atentie distributiva, ce inseamna asta?

A avea atentie distributiva inseamna a fi atent in acelasi timp in mai multe directii. Aceasta calitate va poate ajuta sa preveniti mult mai usor evenimentele rutiere si sa va descurcati mai usor in trafic. Cei care nu stau bine la acest capitol nu trebuie sa se ingrijoreze, sunt anumite exercitii care pot stimula si antrena atentia distribuitiva.

Gandirea in perspectiva. Ei bine chiar daca nu ati avut asa de des acest termen, este un aspect important si oarecum legat si de atentia distribuitiva. Gandirea in perspectiva este o abilitate pe care majoritatea soferilor profesionisti o detin. De exemplu soferul unei autospeciale de mare gabarit, in timp ce conduce trebuie sa sa se gandeasca in avans la tot ce a ce face, la marimea autospecialei pe care o conduce, inaltimea ei, toate astea pentru ca nu-si permite sa greseasca. Daca la inceput acest lucru se face cu efort din partea conducatorului auto, in timp devine obisnuinta, facand pur si simplu parte din stilul de condus.

In stransa legatura cu cele doua aspecte descrise mai sus este si capacitatea de a lua decizii rapid. Aceasta capacitate este foarte importanta, ea permite soferului sa ia decizii bune intr-un timp foarte scurt, situatii in care nu exista o a doua sansa.

A fi profesionist inseamna sa ai indemanare, sa stii sa manevrezi un autovehicol in conditii de siguranta atat pentru tine cat si pentru ceilalti conducatori auto prezenti in trafic.

Calmul si stapanirea reflexelor. Oboseala si orele petrecute in trafic mai ales cand este aglomeratie ne fac sa ne pierdem mai usor calmul, este important sa stim sa ne controlam, deoarece orice persoana cand este nervoasa si irascibila isi pierde capacitatea de concentrare si atentie.

La fel de important este sa ne stapanim reflexele. Am observat ca majoritatea conducatorilor auto atunci cand intalnesc un obstacol condusi de instincte vireaza brusc pentru a evita obstacolul fara sa se asigure. Aceeasta manevra este periculoasa atat pentru soferul in cauza cat si pentru toti ceilalti conducatori auto prezenti in trafic.

sofer profesionist

Care sunt atestatele profesionale necesale unui sofer profesionist?
Sunt atestate profesionale care vine in completarea permisului auto necesare soferiilor care transporta marfa si persoane, vehicule de transport marfuri periculoase (ADR), taxi-uri, vehicule agabaritice. Acest atestat trebuie obtinut si de managerii de transport, de instructorii auto si de profesorii de legislatie. Pentru a obtine acest atestat trebuie urmate cursurile unui Centru de Pregatire si Perfectionare Autorizat. Se alege atestatul in functie de pozitia pe care doriti sa o ocupati sau de vehiculele pe care doriti sa le conduceti. Se poate alege intre atestat marfa, atestat persoane, atestat agabaritice, atestat ADR, atestat manager transport marfa, atestat manager transport persoane sau atestat taxi.

Ce este ARR?
Autoritatea Rutiera Romana sau ARR este autoritatea in domeniul eliberarii de licente si atestate profesionale pentru soferii profesionisti din intreaga tara. Sediul central al ARR se afla in Bucuresti, la adresa Bulevardul Dinicu Golescu nr 38, etaj 8, sector 1. Conform H.G nr.625/1998 Autoritatea Rutiera Romana – ARR este definita drept organismul tehnic specializat al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii pentru transportul rutier care are ca functie principala:

– Licentiere operatori transport rutier;
– Licentiere operatori economici insarcinati cu activitati conexe transportului rutier;
– Eliberare de licente de traseu operatori transport rutier;
– Certificare intreprinderi care se ocupa cu transport rutier;
– Autorizare scoli de soferi;
– Autorizare instructori auto;
– Activitati de registru pentru operatori transport rutieri, intreprinderi care au ca activitate transportul rutier;
– Auditorii de siguranta;
– Eliberare certificate si atestate profesionale pentru soferi profesionisti si personalul de specialitate in domeniul transport rutier;
– Aplicarea normelor tehnice si reglementarilor specifice pentru transport rutier, prin imputernicire obtinuta de la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii;
– Eliberare cartele tahografice;
– Gestionarea activitatii si evaluarii sigurantei rutiere;
– Inspectia si desfasurarea activitatilor de formare, instruire atestare si perfectionare pentru auditori de siguranta rutiera.

Cum se obtine un atestat eliberat de ARR
ARR elibereaza atestate profesionale pentru soferi in baza unei examinari teoretice speciale. Site-ul oficial al ARR publica si reactualizeaza periodic toata informatia de care ar putea fi interesati doritori de obtinere atestat transport marfa sau orice alt tip de atestat/certificat de pregatire profesionala care intra in domeniul de competenta al Autoritatii Rutiere Romane.

Daca doriti sa va incepeti pregatirea teoretica pentru a deveni sofer profesionist, puteti incepe sa faceti demersurile pentru documentele necesare si incepeti din timp pregatirea teoretica insotita de chestionare online. Daca pentru soferii incepatori am recomandat site-ul http://www.i-drpciv.ro/chestionare-auto-drpciv/, pentru cei profesionisti vom recomanda http://arr.i-drpciv.ro/ deoarece stim ca detine aceeasi baza de intrebari ca si site-ul oficial ARR.

Distribuie

Write a Message

Your email address will not be published.

Related Posts