Este suficient permisul de categorie B pentru a tracta o rulota sau alte masini?

Este suficient permisul de categorie B pentru a tracta o rulota sau alte masini?

chestionare auto rulota
Desi legislatia rutiera este destul de clara, in momentul in care se rezolva teste auto sunt slabe sanse sa se nimereasca intrebari referitoare la conditiile in care se pot tracta diverse platforme sau chiar un alt autovehicul.

Nu de putine ori, soferii ajung sa se ajute intre ei, fara sa stie foarte bine legislatia. Tocmai de aceea, cei de la Odat.ro au pregatit o serie de informatii legate de situatiile in care este necesara tractarea, in asa fel incat sa fie la curent atat cei care sunt pusi intr-o situatie neplacuta, cat si cei care sunt pusi la examenul auto in fata unor chestionare auto drpciv cu intrebari legate de acest lucru.

Cand si cum are voie un sofer cu permis categoria B sa tracteze un alt vehicul?

Legislatia este destul de clara si spune ca autovehiculele de categoria B pot sa tracteze doar remorci a caror masa nu depasesc 750 de kg. De asemenea, intregul ansamblu nu poate sa depaseasca greutatea de 4250 de kg.

In cazul in care greutatea totala este mare, va fi necesar un autovehicul din categoria BE, care permite remorci de pana la 3500 de kg.

Problema cu adevarat arzatoare este data de situatiile in care un autovehicul trebuie sa tracteze un alt autovehicul din cauza unor probleme tehnice. Din pacate, acest lucru nu este posibil. Cei care au doar carnet categoria B nu pot tracta un alt autovehicul, riscurile fiind uriase.

Ce risca cei care aleg sa tracteze autovehicule cu un permis categoria B?

Riscul este foarte mare si se contureaza printr-un dosar penal. Practic, se considera a fi infractiunea de conducere fara permis pe drumurile publice.

Ce alte reguli trebuie sa cunoasca cei care tracteaza masini?

Chiar daca soferii care tracteaza au permis BE, acestia trebuie sa stie anumite lucruri pentru a evita problemele legale. Spre exemplu, nu au voie sa tracteze masini fara numere de inmatriculare pe propriile lor roti. Daca masina tractata nu este inmatriculata, este nevoie de o platforma. Masina tractata trebuie sa aiba acelasi regim ca orice alt autovehicul care circula pe drumurile publice si sa aiba actele la zi. Aceasta trebuie sa aiba la randul sau un sofer cu permis de conducere valabil, care sa indeplineasca obligatiile normale ale unui sofer.

De asemenea, trebuie amintite alte doua lucruri foarte importante:

  • Daca masina tractata are probleme cu avariile, aceasta trebuie sa fie transportata pe platforma. Astfel, daca a fost implicata intr-un accident si are avariile defecte, nu poate sa fie tractata.
  • Franele pot fi si ele o problema. Daca masina tractata are probleme cu franele, va fi necesara folosirea unei bare metalice de tractare.

Desi explicate destul de clar in legislatie, aceste detalii pun destule probleme soferilor, care ajung sa aiba probleme cu legea chiar daca intentiile lor sunt cat se poate de bune.

Distribuie

Write a Message

Your email address will not be published.

Related Posts