O noua taxa pentru masinile din Bucuresti

O noua taxa pentru masinile din Bucuresti

taxa auto bucuresti

Cei de la Asociatia Producatorilor si Importatorilor de autoturisme au propus un proiect de lege care o noua taxa de poluare va fi aplicata masinilor care sunt inmatriculate in Bucuresti. Aceasta lege ar aduce bugetului local peste 120 de milioane de euro.

Specialistii APIA vor ca prin aceasta taxa sa se diferentieze autoturismele in functie de nivelul de poluare.

Conform statisticilor peste 25.000 de oameni au murit în Romania intr-un singur an din cauza poluarii. Sunt statistici si date oficiale din anul 2015 si publicate in 2018. Avand acest argument producatorii şi importatorii de autoturisme cer sa fie aplicata o noua taxa pentru masinile din Bucuresti, scopul fiind de a stimula innoirea parcului auto din Capitala.

„Masurile propuse de Comitetul de Mediu al APIA au in vedere o analiza a ceea ce se intamplă prin Europa, multe alte oraşe adoptand masuri similare cu cele propuse de noi. Am pornit de la faptul ca Bucurestiul este unul dintre orasele cele mai poluate din Romania, vedeti si procedura de infrigement adresata României pe acest subiect si este unul dintre cele mai aglomerate orase din lume din punct de vedere al traficului” spune Marius Tudor, secretar general APIA.

De asemenea s-a propus si aplicarea unei taxe pentru masinile care circula in Bucuresti dar sunt inmatriculate in alte judete, deci care tranziteaza Capitala. Taxa medie pe zi ar urma sa fie undeva la 3 euro, iar sumele colectate vor ajunge in Fondul pentru Aer Curat.

„Este doar o idee. Ea trebuie dezbatuta si trebuie vazut daca este sustinuta sau nu de catre cei care decid si de catre populatie. Pana la urma poate fi o taxare foarte mica, dar care sa faca diferenta intre nivelul de poluare al masinilor”, spune secretarul general al APIA.

Va trebui gasita o cale juridica legala pentru a aplica aceasta taxa, momentan ar fi ilegala, ca mai toate taxele inventate de alesi. Aceasta taxa ar intra in contradictie inclusiv cu dreptul national, dar si european si ne referim aici la libera circulatie a persoanelor.

Conform calculelor celor de la APIA, veniturile anuale ce pot fi colectate la Fondul pentru Aer curat ar urma sa se ridice la aproximativ 120 de milioane de euro, raportate la numarul de autoturisme care intra in Bucuresti.

Sursa stire: digi24.ro

Distribuie

Write a Message

Your email address will not be published.

Related Posts