Servicii de asistenta rutiera eficiente

Servicii de asistenta rutiera eficiente

Nici un conducator auto nu doreste sa ajunga in ipostaza in care sa aiba nevoie de serviciile unei firme care presteaza servicii de tractari auto sau asistenta rutiera, insa astfel de evenimente rutiere neplacute au loc tot timpul si este recomandat ca orice sofer sa cunoasca detalii despre aceste servicii, cum si cand poate apela la ele si desigur cat costa.

tractari auto

Ce facem daca masina se defecteaza, apelam la un prieten sau la o firma specializata?
Acest subiect l-am mai dezbatut in articolele trecute, acum o sa facem decat o mica recapitulare. Nu este recomandat sa procedati asa cum se facea acum 30 de ani cand la nevoie soferii se remorcau unii pe altii. Daca ati fost implicati intr-un eveniment rutier si masina a suferit avarii si necessita sa fie remorcata sau tractata cel mai bine este sa apelati la o firma care stie ce are de facut, are logistica necesara, poate oferi factura si asugurare. Daca optati sa va remorcheze masina un prieten, este posibil sa o avariati mai rau sau sa puneti in pericol pe ceilalti participanti la trafic. De cele mai multe ori daca urmeaza sa faceti un dosar de daune, faptul ca v-ati remorcat singur masina o sa va creeze probleme, s-ar putea sa nu va recunoasca toate avariile provenite din accident si sa va micsoreze suma pe care trebuie sa o vireze catre Dvs. Nici ideea de a apela la persoane care detin o platforma si practica aceasta meserie fara a detine firma nu este tocmai buna. La fel ca in exemplu de mai sus, nu aveti o garantie ca masina va ajunge in siguranta si de cele mai multe ori desii par mai ieftini ajungeti sa platiti mai mult.

Este legal sa-mi tractez sau remorchez singur masina?
Este legal, insa trebuie indeplinite cateva conditii, ca sa nu mai vorbim de riscul la care va expuneti Dvs si ceilalti soferi aflati in trafic. Iata un extras din legislatia rutiera cu privire la tractarea pe drumurile publice:

Art. 157.

(1) Remorcarea unui autovehicul se face cu respectarea următoarelor reguli:
a) conducătorii autovehiculelor trăgător şi, respectiv, remorcat, trebuie să posede permise de conducere valabile pentru categoriile din care face parte fiecare dintre autovehicule;

b) autovehiculul trăgător să nu remorcheze un autovehicul mai greu decât masa lui proprie, cu excepţia cazului când remorcarea se efectuează de către un autovehicul destinat special depanării;

c) remorcarea trebuie să se realizeze prin intermediul unei bare metalice în lungime de cel mult 4 m. Autoturismul al cărui mecanism de direcţie şi sistem de frânare nu sunt defecte poate fi remorcat cu o legătură flexibilă omologată, în lungime de 3 – 5 m. Bara sau legătura flexibilă trebuie fixată la elementele de remorcare cu care sunt prevăzute autovehiculele;

d) conducătorul autovehiculului remorcat este obligat să semnalizeze corespunzător semnalelor efectuate de conducătorul autovehiculului trăgător. Atunci când sistemul de iluminare şi semnalizare nu funcţionează, este interzisă remorcarea acestuia pe timpul nopţii şi în condiţii de vizibilitate redusă, iar ziua poate fi remorcat dacă pe partea din spate are aplicată inscripţia „Fără semnalizare”, precum şi indicatorul „Alte pericole”.

(2) Dacă remorcarea se realizează prin suspendarea cu o macara sau sprijinirea pe o platformă de remorcare a părţii din faţă a autovehiculului remorcat, atunci în acesta nu trebuie să se afle nici o persoană.

(3) Se interzice remorcarea unui autovehicul cu două roţi cu sau fără ataş, a autovehiculului al cărui sistem de direcţie nu funcţionează sau care nu este înmatriculat ori înregistrat sau când drumul este acoperit cu polei, gheaţă sau zăpada. Se interzice şi remorcarea a două sau mai multe autovehicule, a căruţelor, a vehiculelor care în mod normal sunt trase sau împinse cu mâna ori a utilajelor agricole.

(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (3) se permite remorcarea unui autovehicul al cărui sistem de direcţie nu funcţionează numai în cazul când remorcarea se realizează prin suspendarea roţilor directoare ale autovehiculului remorcat cu o macara sau sprijinirea roţilor directoare ale autovehiculului remorcat pe o platformă de remorcare.

(5) Conducătorul poate împinge sau tracta, cu propriul autovehicul, în situaţii deosebite, pe distanţe scurte, un alt automobil pentru a-i pune motorul în funcţiune sau pentru a efectua scurte manevre, fără a pune în pericol siguranţa deplasării celorlalţi participanţi la trafic.

Contravenţii

Nerespectarea normelor de remorcare a vehiculelor se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (art. 102, alin. 1, punctul 24 din OUG nr. 195/2002), respectiv de la 9 la 20 de puncte-amendă.

Ţinând cont de faptul că un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie iar de la 1 mai 2016, prin HG nr. 1017/2015, s-a stabilit valoarea acestuia din urmă la 1.250 lei lunar, un punct-amendă reprezentând 125 lei, amenzile pentru nerespectarea normelor de remorcare a autovehiculelor pot avea valori cuprinse între 1125 lei şi 2500 lei.

tractari auto

Tarifele
Orice firma aplica tarifele in functie de gradul de avarie al vehiculelor, distanta parcursa, precum si in functie de greutatea masinii.De obicei in oras sunt tarife fixe.

Concluzie
In concluzie fie ca sunteti in cautarea unei firme de tractari auto Bucuresti sau in alt oras, optiunile sunt multe iar tarifele variaza. Alegeti o firma cu acoperire in zona in care va aflati, care ofera program non stop si care va ofera garantia ca masina Dvs va ajunge la destinatie in siguranta. Toate aceste detalii le puteti observa pe site-ul de prezentare al fiecarei companii, gen tractări.ro sau altele. Riscurile la care va supuneti daca va remorcati singuri masina si contraventiile sunt sunt destul de mari, mult mai mari decat pretul unei tractari facuta de o firma specializata.

Related Posts