Sfaturi utile pentru condusul pe zapada

Sfaturi utile pentru condusul pe zapada

condus iarna

Conform prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) pentru perioada urmatoare, vremea nu va fi deloc buna. Sunt anuntate ninsori si temperaturi scuze de -15 grade, traficul se va desfasura in conditii dificile, incercati pe cat de mult posibil sa nu folositi masina si sa evitati deplasarile decat daca este absolut necesar. Din masina Dvs nu trebuie sa lipseasca curatator de parbriz, lopata, lanturi antiderapante, haine groase si paturi care va pot tine de cald in cazul in care ramaneti blocati pe undeva. De asemenea masina este obligatoriu sa fie echipata cu anvelope de iarna bune.

Inainte de a pleca la drum curatiti bine masina de zapada pentru a avea o vizibilitate buna si verificati daca aveti antigel si lichid de parbriz, folositi din cel care nu ingheata la -30 sau -40 de grade.

Pe un carosabil acoperit cu zapada sau gheata nu exista o viteza minima recomandata de deplasare, va trebui sa va adaptati viteza la conditiile de drum, astfel incat sa puteti stapani masina, sa va puteti redresa in cazul in care pierdeti controlul si sa opriti masina in conditii de siguranta.

Folositi cu atentie pedalele de acceleratie si frana, pe o suprafata alunecoasa nu trebuie sa bruscati masina. Pedala de frana trebuie apasata treptat incat sa nu se blocheze rotile, la fel si cea de acceleratie, in caz contrar riscati sa pierdeti controlul masinii. Folositi cat mai mult posibil frana de motor, treceti dintr-o treapta superioara in una inferioara fara apasarea pedalei de frana, ci doar a pedalei de ambreiaj.

Daca trebuie sa faceti un drum mai lung este indicat sa faceti plinul la rezervor pentru a nu ramane fara combustibil in caz ca trebuie sa folositi rute ocolitoare sau ramaneti blocat.

Nu faceti depasiri riscante, acestea sunt foarte periculoase pe suprafetele alunecoase, atat pentru Dvs cat si pentru restul soferilor participanti la trafic.

Fiti precaut, adaptati viteza conditiilor de drum.

Distribuie

Write a Message

Your email address will not be published.

Related Posts